Ciekawe Badania
Skip to content Skip to navigation
 
1.
2.
3.
4.

Guzy lite

Guzy lite

Parse error: syntax error in /www/ciekawebadania_www/www/ciekawebadania.pl/modules/php/php.module(80) : eval()'d code on line 17
Guzy lite
opis
zalecenia żywieniowe

Badanie dla chorych z miejscowo zaawansowanymi/nieoperacyjnymi lub przerzutowymi nowotworowymi guzami litymi z fuzją genu dla FGFR 1,2, lub 3, którzy wyczerpali możliwości terapeutyczne, a nadal są w dobrym stanie sprawności (są zdolni do lekkiej pracy).

 

Do badania mogą się zakwalifikować osoby:

  • cierpiące na zaawansowany nowotwór z konkretną zmianą genetyczną, zwaną fuzją receptora czynnika wzrostu fibroblastów (FGFR 1,2 lub 3), z wyjątkiem osób cierpiących na nowotwory mózgu i krwi
  • z nowotworem potwierdzonym w badaniu histopatologicznym
  • u których doszło do progresji choroby po leczeniu onkologicznym (chemioterapii, terapii celowanej, immunoterapii)
  • u których guz jest nieoperacyjny lub wystąpiły przerzuty do innych organów  

 

Badanie składa się z 4 części:

  1. wstępnych badań przesiewowych (oznaczenie fuzji FGFR)
  2. badań screeningowych
  3. okresu aktywnego leczenia
  4. okresu obserwacji kontrolnej  

 

Pacjent otrzymuje bezpłatnie:

  • pełna opiekę medyczną lekarza specjalisty (w tym badania laboratoryjne i obrazowe)
  • lek do przyjmowania w warunkach domowych do momentu progresji choroby lub konieczności przerwania leczenia z innych powodów
  • w razie potrzeby zwrot kosztów dojazdu na wizyty lekarskie.

Badanie dla chorych z miejscowo zaawansowanymi/nieoperacyjnymi lub przerzutowymi nowotworowymi guzami litymi z fuzją genu dla FGFR 1,2, lub 3, którzy wyczerpali możliwości terapeutyczne, a nadal są w dobrym stanie sprawności (są zdolni do lekkiej pracy).

 

Do badania mogą się zakwalifikować osoby:

  • cierpiące na zaawansowany nowotwór z konkretną zmianą genetyczną, zwaną fuzją receptora czynnika wzrostu fibroblastów (FGFR 1,2 lub 3), z wyjątkiem osób cierpiących na nowotwory mózgu i krwi
  • z nowotworem potwierdzonym w badaniu histopatologicznym
  • u których doszło do progresji choroby po leczeniu onkologicznym (chemioterapii, terapii celowanej, immunoterapii)
  • u których guz jest nieoperacyjny lub wystąpiły przerzuty do innych organów  

 

Badanie składa się z 4 części:

  1. wstępnych badań przesiewowych (oznaczenie fuzji FGFR)
  2. badań screeningowych
  3. okresu aktywnego leczenia
  4. okresu obserwacji kontrolnej  

 

Pacjent otrzymuje bezpłatnie:

  • pełna opiekę medyczną lekarza specjalisty (w tym badania laboratoryjne i obrazowe)
  • lek do przyjmowania w warunkach domowych do momentu progresji choroby lub konieczności przerwania leczenia z innych powodów
  • w razie potrzeby zwrot kosztów dojazdu na wizyty lekarskie.

Właściwe żywienie w chorobach nowotworowych jest niezmiernie istotnym elementem leczenia. Odgrywa również znaczącą rolę w profilaktyce zachorowania na raka. Dietoterapia w onkologii, tak jak w przypadku innych schorzeń opiera się o podstawowe zasady prawidłowego żywienia – regularne spożywanie posiłków, niewielkich objętościowo, zbilansowanych oraz urozmaiconych. Tu ogromne znaczenie obok ilości ma również jakość spożywanych produktów.

 

Dieta powinna uwzględniać indywidualne zapotrzebowanie (wiek, płeć), rodzaj choroby, jej zaawansowanie, etap leczenia, schorzenia towarzyszące, dolegliwości oraz możliwe skutki uboczne stosowanych terapii onkologicznych. Istotnym punktem jest leczenie i zapobieganie niedożywieniu i wyniszczeniu, które może utrudniać lub wręcz uniemożliwiać skuteczne leczenie, także ograniczanie procesów zapalnych oraz poprawa odpowiedzi układu immunologicznego.

 

Poniżej prezentujemy najistotniejsze zalecenia:

  • ogranicz spożycie węglowodanów (cukrów) – mowa nie tylko o cukrze krystalicznym, ale również produktach z tzw. ‘białej mąki’ – czyli wysoko oczyszczonego ziarna pszenicy – mąka pszenna, makarony, kluski, pieczywo pszenne/jasne, słone przekąski (krakersy, paluszki, precle itp.), wyeliminuj nawyk słodzenia napojów i potraw
  • wybieraj produkty od lokalnych, zaufanych dostawców – unikaj jaj, mięsa ryb oraz zwierząt z hodowli masowych; wybieraj warzywa i owoce z bio-upraw, wykorzystujących naturalne środki ochrony roślin (unikaj produktów, które mogą być skażone pestycydami)
  • dbaj o tzw. gęstość energetyczną i odżywczą posiłków – wybieraj posiłki i produkty, które w niewielkiej objętości dostarczają więcej kalorii i składników odżywczych, np. na śniadanie zamiast mleka z płatkami kukurydzianymi, wybierz ser twarogowy z awokado, cebulą dymką, zarodkami pszennymi i pomidorkami koktajlowymi
  • wypijaj ok. 2 litrów niesłodzonych płynów dziennie – najlepiej, aby była to dobra jakościowo zielona herbata (parzona 8-10 minut), niskosodowa woda średniozmineralizowana, woda z cytryną, lub np. kawa z cykorii
  • włącz do jadłospisu warzywa kapustne – m.in. kapusty, brokuły, brukselka – najlepiej w surowej postaci, lub krótko gotowane/ blanszowane (kapusty również w formie kiszonej); nie unikaj cebuli oraz czosnku (najlepiej, aby były surowe, drobno poszatkowane)
  • spośród owoców wybieraj owoce jagodowe – jagody, maliny poziomki, truskawki, porzeczki, jeżyny (również mrożone)
  • dbaj o odpowiednią podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie – omega-3 (bogatym źródłem jest olej lniany oraz konopny, rzepakowy, inne źródła to ryby, dziczyzna i mięso zwierząt pastwiskowych, orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, zielone sałaty liściaste, kiełki), omega-6 – łatwiej dostępny niż omega-3 (m.in. olej słonecznikowy, z orzechów włoskich oraz z pestek winogron, z wiesiołka, ogórecznika)
  • spożywaj produkty fermentacji mlekowej, np. maślanki, twarogi, jogurty, sery (sery pleśniowe, tj. roquefort nie są polecane dla osób z obniżoną odpornością), kiszona kapusta, kiszone warzywa
  • stosuj w kuchni: przyprawy (zamiast nadmiernych ilości soli) – zwłaszcza kurkumę (z niewielkim dodatkiem pieprzu, w połączeniu z produktami zawierającymi tłuszcz, lub z niewielką ilością tłuszczu, np. oliwy) – dodawaj ją po zakończeniu gotowania (w sprzedaży dostępne są również świeże kłącza kurkumy); kakao (jeśli w postaci czekolady, to takiej o zawartości kakao > 70% i bez dodatku cukru);
  • nie spożywaj produktów, które podejrzewasz że są zepsute, nadgniłe, spleśniałe – nie wykrawaj zepsutej części, wyrzuć cały produkt
  • staraj się, aby w Twojej kuchni dominowały produkty nieprzetworzone, świeże; unikaj produktów w proszku, instant, błyskawicznych, gotowych dań, produktów konserwowanych itp.

 

Jakość i dobór produktów jest niezmiernie istotny, nawet jeśli nie masz apetytu nie sięgaj po byle jakie przekąski (zwłaszcza słodycze). Jadłospis bazujący na powyższych zaleceniach powinien zostać indywidualnie dopasowany do potrzeb organizmu na danym etapie choroby, skonsultowany z lekarzem lub dietetykiem.

 

Obok odpowiedniej diety pamiętaj także o codziennej dawce ruchu (najlepiej na świeżym powietrzu), która nie tylko wzmocni mięśnie, pozwoli zachować sprawność, dotleni komórki, ale również wpłynie na polepszenie samopoczucia i nastroju oraz pozwoli na syntetyzowanie witaminy D przez skórę.