Dla osób z podejrzeniem chorób trzustki lub w celu monitorowania choroby, proponujemy wykonanie następujących badań laboratoryjnych:
- Morfologia krwi obwodowej – w celu analizy składników komórkowych krwi: krwinek czerwonych (erytrocytów), krwinek białych (leukocytów) oraz płytek krwi (trombocytów).
- Enzymy wątrobowe (AST, ALT, ALP, GGTP) oraz bilirubina całkowita – stężenie tych parametrów wzrasta kilkukrotnie powyżej górnej granicy normy, w chorobach trzustki, w tym w nowotworach tego organu.
- Amylaza – pomiar aktywności tego enzymu jest jednym z najważniejszych badań wykonywanych w diagnostyce chorób trzustki. Wzrost aktywności amylazy we krwi obserwuje się w przypadku ostrych i przewlekłych stanów zapalnych trzustki.
- Lipaza - podobnie jak amylaza, jest markerem ostrego zapalenia trzustki, jednak o większej czułości i specyficzności w stosunku do trzustki niż amylaza. Mniej skuteczna jest w przypadku diagnostyki przewlekłego zapalenia trzustki i niedrożności dróg żółciowych. W porównaniu do amylazy, aktywność lipazy w surowicy wzrasta wolniej i dłużej się utrzymuje.
- Glukoza na czczo – podwyższone stężenie glukozy obserwuje się u pacjentów z zaburzeniami wydzielania insuliny, które występuje w przypadku wielu rodzajów schorzeń trzustki.
Zgłoś się na badania gdy masz:
- Częste bóle brzucha
- Żółtaczkę
- Nagły spadek masy ciała
- Biegunki
- Wzdęcia
- Utratę apetytu